– På Diakonia utgår vi från att alla våra telefonsamtal är avlyssnade, säger min chef Cesar.

I skandalen för några år sedan när det kom fram att säkerhetspolisen DAS bedrivit olaglig avlyssning av journalister, oppositionen, ombud för mänskliga rättigheter och internationella organisationer var Diakonia en av dem. DAS fick stänga efter skandalen som kallas “las chuzadas”, avlyssningarna.

– Hur kan vi mer veta att vi fortfarande är avlyssnade? Det händer att vi har möte och som man brukar, lägger vi telefonerna på bordet framför oss. Plötsligt ringer det i Marilys telefon från Martín. Men Martíns telefon ligger orörd på bordet. Under många telefonsamtal hörs dessutom brus och andras röster.

Vi har säkerhetsmöte på Diakonia. Det är ingen stor risk att det händer något men vi måste ha strategier ifall det skulle ske. Var tar skydd ifall du märker att någon följer efter dig? Har du ögonen öppna för vilka som rör sig utanför kontoret?

– Men, säger jag, eftersom jag är svensk och inte är så van vid detta måste jag fråga en sak. Igår när Javier ringde till mig på lunchen så hörde jag honom. Han å andra sidan, hörde en mansröst och gatuljud. När han ringde upp igen funkade det som vanligt och vi skojade om att jag kanske är avlyssnad.

– Det är nog ingen fara, säger Cesar. Men jag vill att du är uppmärksam på om det händer igen och i så fall måste vi gå vidare med det.

– Och en fråga till, är det farligt för mig eller mina kollegor att jag engagerar mig politiskt?

– Nej, det kan du göra utan problem.

Advertisements