Gruvarbetarna strejkar i hela landet. På nyheterna innan vi kom hit sa presidenten att det inte är strejk i Chocó. Kanske var det en lögn för att inte fler ska uppmuntras att strejka. När vi landade i Quibdó mötte vi detta. Det ser ut som en strejk i mina ögon.

CSC_1055
En gruvstrejk är inte alltid en gruvstrejk. Man vet inte om gruvarbetaren är en gruvarbetare eller en bonde som tvingats delta i protestmarschen av gerillan. För att det ska se ut som att det finns ett starkt civilsamhälle som står enat. Så att regeringen inte kör över medborgarna, eller gerillan, i fredsförhandlingarna på Kuba.

Men det är också mycket möjligt att de är gruvarbetare. Indignerade över att de kallas olagliga trots att det är de som utvunnit guldet i generationer. De vill få upprättelse. Och de vill att kanadensarna och storföretagen åker hem. De vill att rikedomen stannar inom Colombia och inte försvinner via utländska företag som inte betalar skatt. Colombia är ett rikt land. Befolkningen är fattig. Det rimmar illa och det är de trötta på.

CSC_1041
– De kallar oss illegala. Bara för att gerillan kommer ena dagen och paramilitären den andra och kräver en del av det vi producerar. Och visst, vi betalar dem för annars dödar de oss. Och den tredje dagen kommer dessutom staten och gör detsamma. Är det verkligen vi som är olagliga? säger Jose Perea.

CSC_1053 CSC_1054
CSC_1057
Sist i ledet

CSC_1060
De flesta butiker har stängt. Några till stöd för strejken. Andra av rädsla för stenkastning.

CSC_1058 CSC_1059
Fast i Caterines salong är de inte rädda. De tycker att strejken är legitim men är inte intresserade av att delta.

CSC_1051CSC_1061

Advertisements