I december beslutade chefen för en av Colombias kontrollmyndigheter att avsätta Bogotás borgmästare Petro och att förbjuda honom att ägna sig åt politik i 15 år. Kan det tyckas odemokratiskt att en konservativpolitisk man avsätter en folkvald ledare? Och förbjuder all politisk aktivitet, några månader innan det är val? Sedan i december har Bogotás invånare intagit gatorna i protest och bevisat att colombianer visst kan gå samman och protestera. Petro har utlyst en colombiansk vår. Det här handlar inte bara om honom. Det handlar om grunden för demokrati, att det är medborgarna som bestämmer vem som leder och inte.

DSCF0494_1_1
Colombia humana se levanta. Nu reser sig mänskliga Colombia. En anspelning på Petros slogan som borgmästare, Bogotá humana. Det humana Bogotá.

DSCF0359_1_1
En demonstrant gav blommor till poliserna. Jag tycker att han ser glad ut. Nummer två har skölden upp och ned. En sak blir tydlig. Det är inga specialstyrkepoliser med tårgas ute. Det blir heller inte minsta lilla bråk under demonstrationen. Det säger något om vem det egentligen är som startar de annars våldsamma sammandrabbningarna.

DSCF0402_2_1
Pensar diferente no es terrorismo. Att tänka annorlunda är inte terrorism. Av alla slagord och demonstranter så var denna tjej med blommiga strumpbyxor intill polisen den som berörde mig mest. I Colombia stigmatiseras den som tänker annorlunda, tänker vänster, som anhängare gerillan. Och anses därmed ett legitimt mål för politiska mord i nationens säkerhets namn.

DSCF0435_1_1
På flaggan står det Poder popular. Folkets makt. Inte något som kännetecknar Colombia. Här tillsammans med de för Bogotá största kännetecken. Bergen, Monserratekyrkan på berget och katedralen på torget Plaza de Bolívar.

DSCF0418_1_1
Det är en glad stämning. Ungdomar, barn, vuxna, gamla. Om någon råkar knuffas ber hen om ursäkt. Alla ler. En scen med musik och slutligen Petros tal.

DSC_4355_2_1
I mitt rätta element.

DSCF0448_1_1

Advertisements