Det är dags att kompensera för negativiteten det förra inlägget:

2013-04-07 17.16.28_1

1. Tro det eller ej, men högst på listan kommer faktiskt mangon, lulon och passionsfrukten som smakar tio gånger mer än i Sverige.

2. Från min lägenhet kan jag ligga på sängen och se på utsikten över bergen som omger staden på alla sidor.

3. Bogotá är en vibrerande, trendig, konstnärlig stad som sjuder av gatukonst, konstutställningar, protest, musik, klubbar, fusion, konserter, parker.

4. Det finns dessutom en levande socialism här, om än kuvad. Vänsterledarna försöker inte flirta med de borgerliga väljarna kring mitten. Här står de på de förtrycktas sida.

5. Och så är det faktiskt varmt här om dagarna. Sol och över tjugo grader varje dag året om.

6. Det tar en timme ut till grönaste grönska utanför staden (även om det aldrig blir av för att det finns så mycket att göra här.)

7. Vi är mitt i viktiga politiska skeden. Ett nytt demokratiskt utrymme i stan, gatuprotester av en omfattning som inte setts på många år.

8. Jag älskar att åka taxi och det kan jag göra här för det är billigt. (Detta innefattar dock låga löner för taxichaufförerna så detta åker en bra bit ner en bit på listan.)

9. Man kan äta trerätters lunch ute för 22 kronor. (Dock med samma invändning som punkt 6.)

10. Jag tänker inte dra till med resetidningarnas kliché att colombianerna är de trevligaste människorna i Sydamerika. Jag håller inte ens med och jag tror inte på att generalisera. Däremot har jag helt otroliga människor till vänner här som älskar att prata politik på en annan nivå än jag upplevt tidigare.

11. Men hur står man ut med allt leva med all grymhet och ojämlikhet här? Jag tänker på den handikappade mannen som ligger på trottoaren och skriker osammanhängande utanför mataffären vid Plaza de Bolívar. Fast om jag åker hem för att komma undan detta så kommer han ju ändå att ligga där. Då känns det ärligare att bo kvar.

Advertisements