För exakt sex månader sedan åkte jag “hem” till Colombia en femte gång. Jag hade fått ett stipendium från Sida och ett från ST fackförbund för att genomföra en fältstudie om facklig organisering av informella arbetare. Jag tillbringade drygt tre månader med gatuförsäljarna i stadsdelen Suba i Bogotá. Mer om det i ett tidigare inlägg.

IMG_5577_1

(Finaste Alfred Nisses som också gjorde sin fältstudie i Bogotá har tagit denna bild av vännen Diego Cattolica och mig på berget Monserrate i Bogotá.)

Därefter följde två månaders självdisciplin på Martas colombianska café i Lund. Kapitel efter kapitel blev klart i takt med att jag fick oändligt många gratis kanelbullar av Marta och hennes familj då Diego och jag satt kvar efter stängningsdags. Ibland var Olga, Nelson, Juana, Milja och Sara där och gjorde uppsatsskrivandet till en fin och faktiskt ångestfri period.

img_20140604_214639 copy

(Marta och den himmelska chokladmousse med maracuyá som borde vara en del av alla människors uppsatsskrivande.)

De viktigaste personerna som möjliggjort arbetet – gatuförsäljarna själva – fortsätter sitt dagliga slit i Suba och var inte med på examensceremonin i den glittrande aulan annat än i mina tankar. Jag är otroligt tacksam för hur det ställt upp trots vetskapen att de inte får något ut av det. Den etiska diskussionen kring detta har fått ett eget kapitel. Jag hoppas att den också genomlyser uppsatsen i stort.

Jag kan med stolthet meddela att uppsatsen är klar nu. Den blev dessutom nominerad till ett pris. Det torde betyda att den är ganska läsvärd. Jag hoppas att ni vill titta på den. Läs, skumläs eller bara kika här: Political Organization in the Informal Economy: Organizing Street Vendors in Bogotá, Colombia (Åsa Maria Hermansson 2014)

img_20140610_115954 copy

Nu ska jag fundera på om bloggen måste byta namn. Nästa gång jag skriver kommer jag nämligen att bo och arbeta i Peru! Vi ses i september.

Abrazos/ Åsa Maria

Advertisements