IMG_20140901_124247 copy

Lima, Peru. 9 miljoner invånare, söder om ekvatorn. Jag sicksackar mig fram mellan bilarna i livsfarligt trafikkaos, promenerar utmed Stilla havet, börjar känna mig hemma. Jag ska dokumentera modiga människorättsaktivisters arbete, arbeta med klimattoppmötet i december, feministkonferenser, besöka projekt i Anderna. Med andra ord ska jag vara praktikant som kommunikatör på människorättsorganisationen Diakonia. Det är skönt att ha bytt land. Jag får se hur Diakonias arbete ser ut i ett annat sammanhang än det colombianska, lär mig om klimatfrågor. Inte prata i kod i telefon med kollegorna på grund av risken att vara avlyssnade, inte ha Bogotás misstro som ledord i mötet med nya människor. Jag ser fram emot det.

20140902_145710 copy

Nu har jag mött mina fantastiska kollegor Rocío, Denisse, Teresa, Queta, John och Magnus. Första dagen hade vi workshop i kommunikation och nu har vi definierat arbetsuppgifterna. Arbetsplanen innehåller resor för att intervjua människorättsaktivister, att skapa kommunikationsmaterial baserat på detta, att täcka klimattoppmötet som hålls i Lima i december, jobba med Diakonias spanskspråkiga websida, att skapa ett kampanjmaterial, möjligtvis om kvinnors modiga politiska engagemang. Mer om detta kommer under september.

20140902_202516b

Andra kvällen i Lima följde jag med kommunikatören Daniel på intervju med en kvinna som kämpar för upprättelse för kvinnor som tvångssteriliserats i ett statligt projekt att minska fattigdom på nittiotalet. Genom att sterilisera kvinnor, och frånta dem deras mänskliga rättighet att få barn, skulle det bli färre fattiga. Dessutom skulle det på så sätt födas färre gerillakrigare. Kanske ett av de vidrigaste sätten man ägnat sig åt att bara bekämpa symptomen av problemet istället för ojämlikheten och de orättvisa förutsättningarna som ligger bakom fattigdomen.

20140903_164733 copy

Jag tar en promenad om dagen vid Stilla havet. Det är som poesi för en som har drömt hela livet om detta magiskt stora hav. Dånet från vågorna är enormt. Bortom horisonten finns ett halvt jordklot av bara hav ända bort till Franska Polynesien och Papua nya Guinea.

20140902_113605 copy

Advertisements