20141107_135754b

Vi hade tänkt åka tillbaka till Peru efter besöket på Isla del Sol i Titicacasjön. Men vi träffade en kanadensisk resenär med en Lonely Planet. Hon sa att det bara var fyra timmar till La Paz och hon ville ha sällskap på bussen. Peruanska Puno i all ära (de har jordens godaste lasagne på Machupizza) men vad är väl ett dygn i Puno i jämförelse med två i La Paz? Så vi tog bussen vidare in i Bolivia.

20141107_135916b

La Paz var kärlek vid första ögonkastet. Snötäckta Illimani vaktar i bakgrunden, människor hälsar på de andra resenärerna när de går på bussen. Staden vibrerar av förändring, förbättring. Det byggs vägar och broar. Det görs det förvisso i Colombia också men där går de bara till de rika stadsdelarna. Här är det de resurssvaga som får linbanan byggd till dörren. De el Alto-bor som vi pratade med har fått restiden till jobbet förkortad från 1,5 timme till 20 minuter. “Det känns som att flyga”, sa flera. Vi tog röda linbanan från centrum upp till El Alto, staden på 4150 m.ö.h. som hänger ihop med La Paz och är hem till över en miljon mest nyinflyttade bolivianer från landsbygden. El Alto ska helt klart ses av den som vill hävda att hen besökt la Paz. Antas av många turister vara för farligt men det mesta är okej på dagtid ifall man bara inte bär med sig kronjuveler i fickorna. Efter en promenad genom el Altos gatumarknader tog vi sedan den gula linbanan ner till södra La Paz. Utsikten är lika hisnande från båda linjerna. Kanske lite bättre från den röda så om man har begränsat med tid är den bäst.

20141107_150758b

20141107_182302b

20141107_191103b

Jag erkänner att ganska mycket tid gick åt till att hänföras av de vackra alpackakläderna och inte minst prislapparna som gjorde det möjligt att köpa ett stort lager inför vintern. Billigast och trevligast hos damerna som själva stickar (istället för återförsäljarna på marknaden) på hörnet mellan calle Jimenez och calle Graneros, inte långt från plaza San Fransisco. Jimenez hittade vi dessutom denna underbara lilla restaurang där en hel trucha från Titicacasjön (typ öring) med majs och chunyo äts av fattig som rik. Den är hittills favoritrestaurangen på resan.

20141108_105731b

20141108_105905c

Zooma in klockan på kongressens torn!

Advertisements