Hur mycket vet du om Paraguay? Ärligt talat, jag visste ingenting om detta lilla kustlösa land i mitten av Latinamerika. Förutom att jag minns supermålvakten Chilavert med de små fötterna och målen från eget mål. Men min vän Diego har nu flyttat hit för praktik och jag tycker att det är underbart att besöka länder som nästan ingen annan besöker. Så jag tog bussen från La Paz till Santa Cruz (13 timmar) och därifrån vidare till Asunción (27 timmar).

IMG_20141112_084355

Nu vet jag att det finns smartare sätt att resa. Detta rekommenderar jag inte någon. I 27 timmar skumpade jag på håliga sandvägar genom öderegionen El Chaco. Vägarna är till och med bättre i Tanzania. I timme efter timme såg allting lika platt och sandigt ut, det var som om vi passerade samma träd och slätter om och om igen. Någonstans bakom de långa staketen gömmer sig ojämlikt landägande, rika boskapsuppfödare och utnyttjade arbetare. Men vi såg inte en själ.

IMG_20141113_132022

Jag har åkt buss genom halva Colombia och Mexico, delar av Peru och Bolivia och på ytterligare tre kontinenter. Den här bussresan var på väg att bli den klart värsta i mitt liv. De utlovade “semi cama” visade sig vara hårda säten som inte gick att fälla bakåt. AC:n var i själva verket fönster som lyckligtvis kunde öppnas. Men om man gjorde det så blåste det in drivor med sand. Inga dubbla chaufförer och satellitsäkerhet här, icke. Dock hade jag turen att lära känna Sergio från Argentina som lovade att inget ont skulle få hända mig och lät mig sova på hans axel helar resan. När allt kom omkring gav de 27 timmarna mig en vän och beskyddare för livet och många skratt.

Sen kom jag till sist fram till Asunción…

IMG_20141114_144535

Här möttes jag av Diego, den eminenta anledningen till resan. Jag fick en varm dusch, mat och catch-up på allt som hänt sen vi sist sågs i Lund, Sverige.

IMG_20141113_160420

Huvudstaden har inte ens en miljon invånare och tempot är ungefär som Skövde på sommaren. Men jag hade en underbar dag. Det finns inte jättemycket att göra i lilla Asunción men jag mötte fantastiska människor som Juan och Hugo på Plaza Uruguaya. Diego jobbade så jag utrustade mig bara med sköna skor och en karta. När jag kom till plaza uruguaya provade jag nationaldrycken tereré. En kall version av yerba mate och som dricks med olika örter. Passande eftersom temperaturen i Asunción pendlar mellan 35 och 50 grader celsius. Japp…

IMG_20141113_160150

Tereréförsäljaren Hugo

IMG_20141113_155849

Efter att ha småpratat med några tjejer om paraguayanska författare fick jag tipset att söka upp café literario (Mariscal Estigarribia 456) och lånade böcker av Augusto Roa Bastos. Kaffet är hyfsat men miljön med bokhyllor och fransk musik en oslagbar omväxling efter veckor på billiga bistroer med merengue och lysrörsbelysning.

IMG_20141113_204729

När jag promenerade förbi katedralen, som var stängd, mötte jag ett teveteam som bar grejer till en bakdörr i kyrkan. De lät mig komma in och se mig omkring och berättade samtidigt att det skulle bli gratiskonsert med Paraguays symfoniorkester samma kväll. Klockan åtta infann jag mig och fick höra orkester, kör och solister framför både Bach, Mozart och lokala paraguayska kompositörer. Paraguays musiker har kämpat länge för att få ha en nationell orkester och nu har de lyckats få till en lag som gör orkestern till kulturarv. Därför måste de få finansiering för all framtid!

IMG_20141114_191000

Slutligen fick jag besöka nationella universitetet i Asunción och dess mysiga utomhusmiljöer. Nu åker jag snart vidare ihop med Diego till vattenfallen i Iguazú!

Advertisements